Mit taníthat nekünk az autónk, amitől sokkal jobbak lehetünk a parkolásban?

Ha nyíltan felteszem a kérdést egy-egy autósnak: Neked minden parkolás könnyen megy? Akkor legtöbb alkalommal azt a választ kapom, hogy “nekem minden simán megy”, sőt sokan egyenesen kikérik maguknak a kérdést. Ha ezt a kérdést négyszemközt teszem fel, akkor azt kapom, hogy “nekem sem megy sokszor elsőre” és jönnek a példák…

Az, hogy ez miért is történik így, nem igazán tudom megmondani. Talán a legtöbben úgy gondoljuk, hogy alacsonyabbrendűnek fognak tekinteni, ha elismerjük a gyengeségeinket.

Sokszor nekem sem megy minden simán. No, nem azért mondom, mert én egy “tálentum” vagyok az autózásban, hanem azért, mert egyszerűen van, hogy simán veszem az akadályokat, másszor pedig figyelmetlen vagy éppen rossz nadrágban vagy ki tudja miért nem tudom elsőre kivitelezni azt, amit több ezerszer simán tudtam.

Az biztos, hogy sokszor a saját rutinom vagy éppen a túlzott magabiztosságom sodor bele egy-egy olyan helyzetbe, aminek nem is kellene megtörténnie.

De mit is tanulhatunk az autónktól?

Az autónk egy eszköz. Állítjuk, de nem is igazán figyelünk arra, amit mondani akar....

A minap fodrásznál jártam. Az üzlet előtt egy kis parkoló, 10-15 autó fér el benne. Már az érkezésünk előtt parkolt egy Renault, amelynek a jobb oldalánál egy fa volt. Nem friss ültetésű, amolyan 30 éve létező platán. Amikor végeztünk, pont volt szerencsénk végignézni, ahogyan a vezetője a saját autójának az elejét lebontja azzal a fával, amely mellé Ő parkolt le. Kitolatott volna, de minden esetben balra eltekert kormánnyal tette, amelynek a következménye az volt, hogy a platán megmakacsolta magát, és még véletlenül sem volt hajlandó odébb menni.

Gondoltam, hogy ez elegendő lesz a pilótának, hogy feladja és mondjuk egyszerűen a másik irányba próbálkozzon a kormánnyal. De nem. A megoldást az autó erejében és a hangos káromkodásokban látta. Mondanom sem kell, az autó megoldotta a problémát. Némi sárvédő és lökháritó csere után egészen pofás lesz az autó ismét!

Látom, hogy sokan egyszerűen eszköznek tekintik a járműveket. Amikor pedig otthon vannak, akkor sokszor családtagként tekintünk rájuk. Amikor szükség van rá, akkor ott van. Segít és teszi a dolgát.

Amikor hibázunk, akkor természetesen mindenki más a hibás, illetve pontosan sokszor a jármű, az autónk.

Pedig például a parkolás az egyik olyan helyzet, ahol az autó sokkal több információt hordoz, mint azt gondolnánk. Pontosan képes végigvezetni minket a folyamaton, egyszerűen figyelni kell mindarra, amit mutat.

A jobbra hátra parkolások azok, amelyek a legtöbb infót hordozzák. Ezek az információk teszik sokkal kellemesebbé a parkolásunkat, ha megértjük, mikor milyen jelre kell figyelnünk az autónál.

Persze, ha nem értjük ezeket a jeleket, akkor minden bizonnyal vagy rutinból vagy pedig “törve-zúzva” fogjuk megoldani a feladatot.

Az autózás, ezzel együtt a közlekedés pontosan olyan mint a foci! Mindenki ért hozzá és mindenki sokkal jobban tudja a másiknál, hogy mit kell csinálni, hogy sokkal jobb legyen.

Mi nem szeretnénk okosak lenni a témában. Inkább azt szeretnénk, ha mindenki a saját egójának a sérelme helyett diszkréten kapna választ a gyengeségeire. Persze tudom, olyan nincs senkinek, mindenki a legjobb az autózásben!

A renddszerünk, amit kidolgoztunk, célzottan segít minket. Például a parkolásban is. Ehhez támogatást ad, nem kioktató üzeneteket.

Úgy gondoljuk, hogy a rendelkezésre álló anyagokat meg kell osztanunk azokkal is, akik esetleg nem rendelkeznek a SAFETY EYE támogatású járművekkel.

Arra gondoltunk, hogy sok információt megosztunk anélkül is veletek, hogy előfizetőink lennétek. Ehhez az alábbi linken találtok információt.

Nem kell előfizetni vagy bármit is tennetek, csak egy tudásbázis, amely segítségetekre van minden nap. Ha gondoljátok olvasgassátok a tananyagokat és autós információkat. Ezzel csak jobbak lehetünk, egy kissé mások, mint azok, akik nem figyelnek a másikra az utakon!

Küldetésünk

Eszközt adunk a világnak, amely valóban képes az emberi életek megmentésére. Alapja lesz a jövő fejlesztéseinek, és megőrzi a közlekedés szabadságát.

Korábbi tartalmaink